In het vorige verhaal vertelde Wim Verbunt over ’t Kelderke in Vincentius, waar hij als ‘ontspanningsleider’ op Vincentius de coördinator van was. Naast de wekelijks activiteiten organiseerde Huize Vincentius ook grote evenementen op feestdagen. Hieronder vertelt Wim in eigen woorden wat ze zoal allemaal op poten zetten.
Carnaval
Één week voor carnaval Carnaval werd een groot spektakel met een ‘tonproatavond’ waarop de bewoners de prins of prinses Carnaval van Huize Vincentius kozen. In de jury zaten de prins en adjudant van het dorp Udenhout.
Met carnaval was onze naam de Holliestampers. We hadden een uitwisseling met het Hennekot (Huize Assisië) op zaterdag en dinsdagmiddag. Met vier bussen gingen we carnaval vieren bij het Hennekot. Zaterdagavond na de carnavalsmis ging het Familiebal van start. Op zondag reden we mee in de optocht van de Haozepot (Udenhout).
Zondagmiddag hadden we het Snertbal. Dit was ontstaan nadat een horecaondernemer had geklaagd bij de directie over het feit dat de bewoners van Vincentius zijn café bevolkten maar weinig dronken. Directeur Jan Kruissen vroeg mij wat we hieraan konden doen. De eerste keer werd er op carnavalszondag een frietmiddag opgezet na de optocht. Dat werd de jaren daarna omgezet tot Snertbal. Op maandagmiddag een avondbal, op dinsdagmiddag weer naar het Hennekot en dinsdagavond het Slotbal met schoenverbranding. Carnaval was en is voor de bewoners altijd een feest waar ze naar uitkeken.
Koninginnedag
Koninginnedag was de eerste jaren een spelletjesmiddag voor alle woongroepen. In overleg met Udenhouts Belang hebben we deze spelletjesmiddag opgeschaald naar een evenement voor het hele dorp Udenhout. Alle kinderen van de basisschool werden uitgenodigd om er op het terrein van Vincentius samen met de bewoners aan deel te nemen. Als afsluiting was er een optreden van een clown.
In de beginjaren waren er ongeveer zes tot achthonderd deelnemers. Deze activiteiten verhuisden in 1998 naar de Theaterplaats en langzaam nam Udenhouts Belang de activiteiten over. Nog steeds zijn er op Koningsdag spelletjes activiteiten op de Theaterplaats, al is het allemaal wat kleinschaliger.
Bevrijdingsdag
Een aantal jaar werd er op Bevrijdingsdag, 5 mei een zeskamp gehouden. Een sportief treffen tussen alle woongroepen aangevuld met personeel, met natuurlijk een groene zeephelling en een modderbad. Later werd dit zeskamp opgenomen in het jaarlijkse Midzomerfeest programma.
Regionale activiteiten: songfestival, sjoelen en zeskamp
Vanaf 1979 namen bewoners deel aan regionale activiteiten, een uitwisseling met andere instellingen. De winnaar van het Songfestival van Vincentius mocht deelnemen aan het regionale Songfestival in de schouwburg van Tilburg. Hieraan namen zo’n 15 instellingen uit Brabant en Zeeland aan deel en het vond plaats op de 1e woensdag van november. Dit evenement heeft ruim 25 jaar stand gehouden.
Diverse woongroepen van Vincentius namen ook deel aan de regionale sjoelcompetitie een uitwisseling tussen de instellingen Blauwe Kamer, Amarant, Assisië/Prisma, de Klokkenberg, Rijtven, en de Groote Cingels. De wedstrijden vonden plaats in de eigen instellingen.
Tot slot was er in september een zeskamp waar zo’n 12 instellingen van Brabant en Zeeland aan deelnamen. De groep die de zeskamp van Vincentius had gewonnen mocht deelnemen aan het regionale treffen. Dit sportief treffen heeft tot 1998 plaats gevonden.
Sinterklaas
Sinterklaas bezocht ons natuurlijk ook elk jaar. Het begon altijd met een intocht en ontvangst door de directeur. Daarna volgde een toneelstuk. Dat werd twee keer opgevoerd zodat iedereen het goed kon volgen. ’s Avonds was dan het bezoek van de Sint op alle woongroepen.
Tekst en fotografie: Wim Verbunt
Bewerking: Jobbe Wijnen
Bron: BOEi.nl